Met de herfst en winter voor de deur is het slim om je woning goed voor te bereiden op regen, wind en kou. Door nu enkele eenvoudige stappen te ondernemen, kun je vervelende verrassingen zoals waterschade, tocht en bevroren leidingen voorkomen.
Bladeren en takjes
In de herfst is het belangrijk om je dakgoten en regenpijpen schoon te maken, zodat regenwater goed kan weglopen. Bladeren en takjes kunnen al snel voor verstoppingen zorgen, wat weer tot wateroverlast en zelfs lekkages kan leiden. Controleer ook je dak en buitenmuren op eventuele beschadigingen, zoals losse dakpannen of scheuren, want kleine beschadigingen kunnen tijdens een storm tot grote problemen leiden. Mocht je bomen in je tuin hebben, dan kan het nuttig zijn om deze te snoeien, zodat afbrekende takken geen schade aanrichten.
Kou en water, een slechte combinatie
In de winter verschuift de aandacht naar bescherming tegen vorst. Onverwarmde ruimtes, zoals de zolder of de schuur, kunnen risico’s met zich meebrengen als leidingen niet goed geïsoleerd zijn. Een gebarsten waterleiding door bevriezing kan een flinke kostenpost zijn. Vaak wordt waterschade alleen vergoed door de verzekering als je zelf voldoende voorzorgsmaatregelen hebt getroffen, zoals isolatie. Het is ook verstandig om buitenkranen af te sluiten en je verwarmingssysteem regelmatig te laten controleren, zodat je storingen voorkomt en de efficiëntie van je systeem gewaarborgd blijft. Tijdens hevige sneeuwval is het aan te raden om sneeuwophoping op je dak te vermijden, zeker bij platte daken en oudere constructies, die mogelijk het extra gewicht niet kunnen dragen.
Zorg en onderhoud
Naast seizoensgebonden voorbereidingen, zijn er enkele algemene stappen die je helpen je woning het hele jaar door in topconditie te houden. Een jaarlijkse rondgang door en om het huis kan kleine problemen vroegtijdig aan het licht brengen, zoals houtrot, scheuren in muren of beschadigingen aan kozijnen. Regelmatig onderhoud aan deuren en ramen helpt tocht en warmteverlies tegen te gaan en slimme thermostaten of vochtmeters kunnen onverwachte problemen zoals hoge luchtvochtigheid vroegtijdig signaleren. Omdat schimmel vaak niet onder de standaarddekking valt, is voorkomen beter dan genezen.
Het is verstandig om samen met ons je verzekeringsdekking na te lopen, zodat je goed voorbereid bent op eventuele schade wanneer die toch ontstaat. Wij staan klaar om je te helpen en advies te geven over de juiste dekking.
Wil je meer weten over dit onderwerp?
Neem contact met ons op!