Langzaam maar zeker neemt het aantal verzekeringsmaatschappijen toe dat het ook voor particulieren mogelijk maakt zich te verzekeren tegen online criminaliteit.
Internet is deel van ons dagelijks leven
In vrijwel elk huishouden vormt internet inmiddels een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. De communicatie met kennissen, de transacties met de bank, de opslag van digitale foto’s, de beveiligingscamera en ga zo maar door. Heel veel vormen van communicatie verlopen via internet. Het is handig maar we worden ook steeds vaker met de risico’s hiervan geconfronteerd. De inbreker van gisteren is de cybercrimineel van vandaag. Uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dat al in 2019 ruim 1.8 miljoen Nederlanders slachtoffer waren van internetcriminaliteit. Dat aantal is sindsdien alleen maar gestegen.
Verzekeraars beraden zich op gevolgen cybercriminaliteit
Dekking voor schade als gevolg van inbraak is een van de kerndekkingen van vrijwel elke inboedelverzekering. Maar wat is nu echt het verschil tussen de inbreker die een raampje inslaat en het huis in gaat om goederen te stelen en iemand die vanaf een afstand inbreekt in jouw computer en gegevens steelt? Toch zijn er nog maar weinig verzekeraars die voor particulieren een betaalbare dekking bieden voor de schade van cybercriminaliteit. Het aantal verzekeraars dat deze dekkingen wel aanbiedt neemt echter toe. Gelet op de ontwikkeling van cybercriminaliteit denken wij dat het aantal verzekeringsmaatschappijen dat deze verzekeringsvorm aanbiedt in de komende jaren verder zal toenemen.
Elementen uit verzekeringsvoorwaarden cyberverzekering voor particulieren
Wij hebben een aantal verzekeringsvoorwaarden vergeleken en zien verschillende interessante vormen van ondersteuning die binnen deze dekkingen worden aangeboden. Een aantal noemen wij hier:
- Ondersteuning bij het digitaal veiliger maken van elektronische apparaten binnen jouw woning.
- De mogelijkheid om 24/7 hulp in te roepen wanneer zich een incident voordoet. Hoe sneller bij een incident maatregelen worden genomen, hoe meer verdere schade kan worden voorkomen.
- Een financiële vergoeding voor de kosten van het herstellen van gehackte apparatuur.
- Vergoedingen in het geval van:
- Cyberafpersing;
- Online aankoopfraude;
- Identiteitsdiefstal.
- Vergoeding van schade als gevolg van misbruik van financiële (bank)gegevens.
- Kosten voor herstel van verloren data en foto’s.
Waar de kosten van een cyberverzekering voor ondernemers snel oplopen zijn de premies voor particulieren nog zeer overzichtelijk. De hoogte van de premie hangt uiteraard af van de keuze van de dekkingsgebieden die je belangrijk vindt. Maar voor de kosten van een bioscoopkaartje per maand kan je al veel goede hulp krijgen bij het digitaal weerbaar worden van jouw woning en een behoorlijke vergoeding indien er toch schade optreedt als gevolg van cybercriminaliteit. Wil je meer weten? Laat ons dat dan weten. Wij informeren je graag uitgebreider.
Wil je meer weten over dit onderwerp?
Neem contact met ons op!