De hypotheekrente is historisch laag. Wil je binnenkort een huis kopen en een hypotheek afsluiten, dan is dat natuurlijk ideaal. Toch brengt de lage hypotheekrente ook risico’s met zich mee. Wat zijn deze risico’s en wat merk je hiervan in je dagelijks leven?
Rente
Rente is de vergoeding die banken, bedrijven of huishoudens elkaar rekenen voor het lenen of sparen van geld. De verhouding tussen vraag en aanbod op de markt naar leningen en besparingen, bepaalt de hoogte van de rente. Dat de rente historisch laag is betekent veel voor ons spaargeld, onze hypotheek en ons pensioen.
Invloed op ons dagelijks leven
Als je geld spaart, levert dit minder spaarrente op dan voorheen. Leen je geld voor de aankoop van een huis, dan is dat goedkoper. Omdat geld lenen zo goedkoop is geworden, zijn hypotheekbedragen en daarmee ook de prijzen van huizen sterk gestegen. De lage rente is de belangrijkste oorzaak van de prijsstijgingen op de huizenmarkt. Op de oververhitte huizenmarkt is in augustus opnieuw een record gevestigd. In een jaar tijd is er een prijsstijging merkbaar van 17,8%.Ook investeerders zijn meer geïnteresseerd in het kopen van huizen, omdat de rente op spaargeld is teruggelopen.
Starters
Door de oververhitte markt, nemen kopers steeds meer risico’s. Vooral als starter kun je je gedwongen voelen om maximaal te lenen en een aflossingsvrije hypotheek te nemen. Ondanks de lange rente zijn de financieringslasten gestaag toegenomen. Voor starters en jongere huizenbezitters is de financieringslast van een gemiddelde koopwoning nu vergelijkbaar met het niveau van vlak voor de vorige huizenmarktcrisis. Hoe groter de druk op betaalbare woningen, hoe meer kredietrisico banken lopen.
Om grote problemen te voorkomen, zou Nederland huizenkopers minder fiscaal voordeel moeten geven, aldus Klaas Knot, president Nederlandsche Bank.
Wil jij binnenkort verhuizen, maar maak je je zorgen over de financiering? Neem contact met ons op. Onze adviseurs staan voor je klaar.